Bebeklerin doğumundan itibaren geçirdiği ilk 6 ay onların sağlıklı bir gelişim göstermesi açısından önemli bir zaman dilimidir. Bu süreçte bebekler farklı duyularını geliştirerek sonraki 6 ay için daha güçlü hale gelecektir. Çeşitli yetenekler kazanarak çevresi ile iletişime geçmeyi başaracaktır. Ancak bu ilk 6 aylık süreçte doğru eğitim ve doğru iletişim ile duyusal gelişimi desteklemek daha faydalı olmaktadır.
İlk 6 ay boyunca bebekler sürekli olarak fiziksel ve duygusal gelişim göstermektedir. Duyusal olarak da nesnelerin sesi ve görüntüsünü takip ederek el göz koordinasyon becerilerini elde etmektedir. Hayatının ilk dönemlerine adım atmış miniklerin duyusal gelişimlerini destekleyen en iyi araçlar onların ilgisini çeken oyuncaklardır. Bu oyuncaklar ile bebeklerin öğrenme ve keşfetme süreçleri daha doğru şekilde desteklenmektedir. Örneğin, renkli ve yumuşak bir his oluşturan oyuncaklar bebeklerde dokunma refleksini uyandırır. Daha sert ve yutulmayacak türden oyuncak parçalar ise çocukların diş kaşıma süreçlerine eşlik eder.
Çıngırak gibi ses çıkaran oyuncaklar da miniklerin işitme algılarını geliştirerek onların sesi takip etmesini destekler. Renkli tasarımlara sahip oyuncaklar ise çocukların görsel gelişimlerini olumlu yönde geliştirir. Bu bakımdan 0-12 ay arası minikler için tasarlanmış tüm oyuncaklar onların gelişim sürecinde tüm duyularını bir arada geliştirmektedir.
Duyusal Gelişim Oyuncakları: 0-12 Ay Bebekler İçin En İyi Seçimler
0-12 ay yaş aralığında olan miniklerin gelişim süreci onları geleceğe hazırlayan önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar doğru eğitim ile gelecekte daha sağlıklı ve zeki kişiliğe sahip olacaktır. Erken dönemde motor ve bilişsel becerileri desteklenen bebekler gelecekte farklı duygulara daha kolay uyum sağlayacaklardır. Ancak bu minikler için doğru zemin hazırlanarak onların gelişimi desteklenmelidir. Bu destek ise ancak duyusal gelişim oyuncakları ile mümkündür.
0-12 ay bebek oyuncakları çocukların işitsel ve görsel algılarını uyandırmaktadır. Örneğin Sesli, müzikli ve ışıklı çok fonksiyonelli diş kaşıyıcı çıngırak bu oyuncaklardan en önemlisidir. Bu tür bir oyuncak bu yaş aralığına sahip bebeğin her ihtiyacına yanıt niteliğindedir. Let’s Be Child tasarımları çocukların farklı yaş aralıklarına uygun ürün çeşitliliği ile onlar için yapılabilecek en doğru seçimler haline gelmektedir.
Duyusal Gelişim Nedir ve Neden Önemlidir?
Bebeklikten itibaren insanlar yeni şeyler öğrenmeye ve kendilerini geliştirmeye her zaman açık olmalıdır. Duyusal gelişim de öğrenilmesi gereken önemli yetenekler arasında yer almaktadır. Bu gelişim ile çocuklarda algı, konsantrasyon, iletişim, dikkat gibi duygular daha kolay kazanılmaktadır.
Bebeklikten itibaren görme, işitme gibi görünen duyusal gelişim yaş ilerledikçe farklı şekillerde sağlanmaktadır. Bu duygunun kazanılması sağlıklı bir birey yetişmesi açısından önemli sayılır. Duyusal gelişime küçük yaşlardan itibaren açık olan bireyler çevreleri ile çok daha sağlıklı iletişim kurmaktadır.
0-3 Ay Bebekler İçin Renkli ve Kontrastlı Oyuncaklar
Bebekler dünyaya gözlerini ilk açtıkları andan itibaren keşfetmeye hazır haldelerdir. Özellikle de 0-3 aylık dönem boyunca görme yetileri yeni yeni gelişim göstermektedir. Bu dönemde ise renkli temaya sahip tüm detaylar onlar tarafından fazlasıyla ilgi çekmektedir. Bu 3 aylık süreçte minikler zıt renkleri çok daha kolay algılamaktadır.
Bulanık görmeleri ihtimaline rağmen bu çeşitlilik onların dikkatini çekmektedir. Görsel farkındalığına varan bebekler bu nesneleri inceleyerek odaklanma becerisi elde etmektedir. Aynı zamanda rengarenk tasarlanmış yaşlara göre oyuncaklar ve çıngıraklar da miniklerin ilgisini çekmektedir. Bu gibi tasarıma sahip tüm oyuncaklar miniklerin duyusal ve işitsel gelişimini desteklemektedir.
3-6 Ay Bebekler İçin Sesli ve Dokulu Oyuncakların Faydaları
Adeta eğlencenin vücut bulmuş haline gelen sesli ve dokulu oyuncaklar bebeklerin bir numaralı tercihlerindendir. Bu şık tasarıma sahip oyuncaklar özellikleri ile göz kamaştırmaktadır. Aynı zamanda sağladığı faydaları ile ebeveynlerin de ilgisini çekmektedir. Bu oyuncaklar miniklerin dünyayı keşfetmeye başlamasından itibaren becerilerinin gelişimleri desteklenmektedir.
Ses çıkaran dokulu oyuncaklar bebeklerin duyma duygusuna olan teşviklerini arttırır. Renkli parçalardan oluşan oyuncaklar ise miniklerin görsel algılarını olumlu yönde geliştirmektedir. Yine de bu kısa dönemde bebeklerde oyuncak kullanımında aşırıya kaçırılmaması gerektiği önerilir. Çünkü bebeklerin dikkatini tek bir noktaya toplamak uzun sürede tehlikeli hale gelebilmektedir.
6-9 Ay Bebekler İçin Motor Becerileri Destekleyen Oyuncaklar
6-9 ay arasında olan bebekler çok hızlı bir şekilde gelişim göstermektedir. Üstelik bu gelişim o kadar hızlı olmaktadır ki ebeveynler tarafından neredeyse fark edilmemektedir. Bu dönemde doğru oyuncak tercihi ile bebeklere çeşitli yetenekler kazandırmak daha keyifli hale gelmektedir. Çocuklar bu gibi oyuncaklarla zaman geçirerek el göz koordinasyonlarını geliştirmektedir.
İnce motor becerileri gelişen çocukların keşfetmeye olan arzusu günden güne artış gösterecektir. Böylece ilerleyen dönemlerde özgüvenli çocuklar yetişerek eğitim süreçlerinde her zaman öğrenmeye açık hale geleceklerdir. Bu tür oyuncaklar kadar 1-2 yaş oyuncaklar da ürün çeşitliliği oldukça fazladır. Örneğin melodili eğitici ve çok fonksiyonlu sesli telefon gibi oyuncaklar bebeklerin konsantrasyon becerilerini arttıracaktır. Bu sayede bebeklerin gelişimi çok daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir.
9-12 Ay Bebekler İçin El-Göz Koordinasyonunu Geliştiren Seçenekler
9-12 ay bebekler hızla büyümeye devam ederken çeşitli yeteneklerini de keşfetmektedir. Bu dönemde ise bebeklerin duygu ve yeteneklerini geliştirmelerini destekleyen oyuncak kullanımına yer verilmelidir. Bu sayede miniklerin odaklanması ve beceriler kazanması daha keyifli hale gelecektir.
Bebekler bu dönemde nesneleri kavrar, yerleştirir veya hareket ettirir. Bu temel becerileri kullanabilmesi için de el göz arasında hareketleri kontrol etmeyi öğrenir. Basit ama önemli görevleri yerine getirerek çeşitli yeteneklerini geliştirir. Bu sayede miniklerin ilerleyen dönemlerdeki karşılaşacağı zor problemlere karşı çözümler üretmesi daha pratik hale gelir.