Eğitici Oyuncakların Çocukların Bilişsel Gelişimine Etkileri?

Eğitici Oyuncakların Çocukların Bilişsel Gelişimine Etkileri?

Ebeveynlerin bilinçlenmesiyle oyuncak sektörüne, eğitici kavramı dâhil olmuştur. Eğitici oyuncaklar, bebeklerin her türlü becerilerine katkı sağlar. Sosyal, bilişsel, motor ve dil becerilerin gelişim dönemine uygun desteklenmesi gerekir. Altıncı ay itibariyle renklere olan ilgisi artan bebekler için ışıklı oyuncaklar ve bebek oyuncakları tercih edilir. Bu dönemde sesleri taklit eden bebekler eğitici oyuncaklarla desteklenir. Amaçlı yapılan hareket ve sesler dil gelişimi açısından büyük bir göstergedir.

Bilişsel gelişim çocuğun beş duyu organında meydana gelen değişiklikleri tanımlar. Çevresindeki durum ve nesneleri beş duyu özelliğiyle sınıflandırır. Görme, duyma, tatma, dokunma ve koklama bilişsel alanla ilgilidir. Yaşadığı durumlara tepkisi de bu alanda incelenir. Çevresinde olan olayları yorumlayarak oyunlarına yansıtan çocuklar gelişimlerini özetle bir simülasyonun içinde tamamlar.

Peki, eğitici oyuncaklar bilişsel gelişimi nasıl etkiler? En basit örneğiyle sesli oyuncaklara maruz kalan bebeklerin dil becerileri daha gelişmiştir. Bunun nedeni çocukların taklit yeteneğidir. Doğru zamanda doğru oyuncakla desteklenen çocuklar bilişsel gelişimini tamamlar. Taklit yeteneğinin yanı sıra farklı alanlarda bilişsel değişim oyuncaklarla desteklenebilir. Algılama, anlamlandırma, problem çözme, ayırt etme ve analiz gibi yetenekler bilişsel gelişiminin ilerlediğine işarettir.

Eğitici Oyuncaklar ile Çocukların Zihinsel Gelişimini Destekleyin

Bebekler oyuncaklarla aktif olarak üç dört aylıkken oynamaya başlar. Seçilen ürünün gelişime katkı sağlaması oyuncaklara eğitici kavramını ekler. Durumları, sembolleri ve çevreyi algılama bilişsel alanda gerçekleşir. Bilişsel yani zihinsel gelişimde oyun ve oyuncaklar oldukça önemlidir. Zihinsel gelişimin arttırılması için eğitici oyuncaklar tercih edilir.

Oyuncaklar; sesli, ışıklı ve hareketli olabilir. Ses çıkaran oyuncakları fark eder ve yönünü o tarafa çevirebilir. Bu hareketleri bilinçli bir şekilde yapar. Çocukların çevre algısını geliştiren bu ürünler renk ve tasarım açısından dikkat çeker. Yeteneklerine ve ilgi alanlarına uygun seçilen oyuncaklar dikkat-odaklanma sürecini destekler. Yaşıtlarıyla oyun oynarken konsantre olmalarını ve iletişimi arttıran müzikli eğitici oyuncaklar sosyal gelişimi de destekler.

Eğitici Oyuncaklar Zihinsel Gelişimi Nasıl Hızlandırır?

Geometrik şekiller, bul-tak, denge ve top kuleleri eğitici oyuncak kategorisinde yer alan popüler ürünlerdir. Çocukların şekilleri zihinlerinde somut kalıplara koyması oyuncaklarla mümkündür.

  • Bul-tak benzeri oyuncaklarda şekilleri uygun alana yerleştirerek motor ve zihinsel gelişim desteklenir.
  • Denge kuleleri zihinsel gelişimde dikkat ve odaklanmayı arttırır.
  • Çocukların oyuncakları amacına uygun oynamasını eğitici ürünler destekler.
  • Odaklanma, dikkat, konsantre, algılama, amaca uygun hareket etme ve anlamlandırma zihinsel gelişim bazında değerlendirir.
  • Zihinsel gelişim bahsedilen oyuncaklarla hızlandırılabilir.

Çevreyi farklı bakış açısından değerlendiren çocuklar için eğitici oyuncaklar Let’s Be Child sitesinde hizmet verir.

Oyun Yoluyla Problem Çözme Becerileri Nasıl Geliştirilir?

Çocuklar oyuncakları tek başına ya da yaşıtlarıyla oynayabilir. Grup oyunlarında kullanılan eğitici oyuncaklar meslek setleri veya flash kartlardır. Birey olmayı ve sorumluluk almayı öğreten takım oyunları özgüven duygusunu aşılar. . Oyunlarında çevresindeki durumları yansıtan çocuklar karar verme yetkisini üstlenir. Oyun oynarken oluşacak sorunları çözmeyi ve bunu arkadaşlarına saygı çerçevesinde yapmasını oyuncaklar sağlayabilir. Geometrik yapbozlar ve bulmacalar da problem çözme yeteneğini pekiştirir. Parçaları sınıflandırarak uygun yerlere konumlandıran çocuklar sayısal zekâlarını kullanır.

Denge kuleleri de problem çözme becerisinde tercih edilen ürünlerdendir. Zihinsel kapasiteyi arttıran bahsi geçen tüm oyuncaklar analiz becerisini de destekler. Oyuncak parçalarını şekline ve türüne göre sınıflandırmak çocuğun durumu analiz ettiği gösterir. Sözel ve sayısal zekânın kullanıldığı eğitici oyuncaklar gelişim dönemine göre seçilmelidir.

Dil Becerileri için Hangi Eğitici Oyuncaklar Tercih Edilmeli?

Çocukların dil gelişimi çevresindeki nesnelere, insanlara ve durumlara göre şekillenir. Ebeveynler bu dönemde müzikli eğitici oyuncaklar kategorisine başvurur. Müzik, hikâye ve hayvan seslerini taklit eden eğitici oyuncaklar çocukların kelime dağarcığını arttırır. Toplumda kendini ifade etmesinde kelime dağarcığının yanı sıra iletişim becerileri de etkilidir.

Sosyal becerilerin gelişmesi için birbirinden farklı eğitici oyuncaklar mevcuttur. Dil ve sosyal gelişiminde meslek seti oyuncakları tercih edilebilir. Yaşıtlarıyla oynanan meslek oyunlarında rol yapmayı ve buna uygun dil becerisi çocuklar tarafından oluşturulur. Dil becerisinin yanı sıra bu tür oyunlarda hoşgörü ve saygı gibi kavramlar öğrenilir. Çocuklar arkadaşlarıyla iletişim kurmanın doğru yollarını keşfeder. Bu bağlamda iletişim kurarken saygılı olmayı öğrenir. Seçilen bir oyuncağın çocuklar üzerinde bu denli etkili olduğu ebeveynler tarafından unutulmamalıdır.

Odaklanma ve Dikkat Süresini Artıran Eğitici Oyuncaklar Hangileridir?

Denge kuleleri, eğitici renkli kaplar ve renkli bul-taklar motor becerilerin gelişmesinde kullanılır. Bahsedilen tüm oyuncaklar el ve kol koordinasyonunu arttırır. Motor becerilerin kontrolü için çocukların oyuna konsantre olması gerekir. Parçaları yerleştirirken dikkatli olması gerektiğini bilen çocuklar oto kontrolünü kendi başına yönetir. Kontrol mekanizmasının doğru çalışması odaklanmasıyla mümkündür.

Geometrik yapboz setleri odaklanmanın artırılması için kullanılabilir. Çocukların dikkat ve odaklanması için hazırlanan tüm oyuncaklar Let’s Be Child garantisi ile hizmet verir. Çocuğunuzun sağlığını tehdit etmeyen malzemelerden üretilen oyuncaklar keyifli zaman geçirmesini sağlar. Hafif yapıları sayesinde çocukların zarar görmeden yeni keşifler yapması sağlanır.

Eğitici Oyuncaklar ile Eleştirel Düşünme Becerilerini Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Çocukların toplumda yer edinebilmesi için eleştirel düşünmesi gerekir. Doğru ve yanlış kavramı oyun ve oyuncaklarla öğrenilir. Grup oyunları ve yapboz temelli oyuncaklar eleştirel düşünmeyi sağlar. Meslek setleri tek başına ya da grupça oynanabilen oyuncaklardır. Yaşıtlarıyla birlikte oynanan oyunlarda rol almayı ve sorunlarla baş etmeyi öğrenir. Sorunlara farklı bakış açılarından bakan çocuklar birbirine örnek olabilir. Eleştirel bir ortamın oluşması için bu tür oyunlar tercih edilebilir.

Meslek setlerine ek olarak yapboz ürünlerinde parçaların sınıflandırması yapılır. Parçaları neye göre sınıflandıracağına çocuk kendisi karar verir. Özgüven duygusunu ve eleştirel yaklaşımı pekiştiren standart ve müzikli eğitici oyuncaklar gelişime göre sınıflandırılır.
Etiketler: Let's Be Child
Ağustos 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR