Yaşına Göre Oyuncak Seçiminde Ebeveynlerin Kaçınması Gereken Hatalar?

Yaşına Göre Oyuncak Seçiminde Ebeveynlerin Kaçınması Gereken Hatalar?

Bebek büyürken, yaş alırken her evrede öğrenmeye açıktır. Oyuncak seçimi konusunda ebeveynler iyi niyetli olarak hareket etseler de bazen bazı hataları yapabiliyorlar. Bu hatalardan en büyüğü de yaşlara göre oyuncaklar seçiminde yaşanan zorluklardır. Her çocuğun fiziki, zihinsel ve duygusal gelişim aşamaları birbirinden farklıdır. Bundan ötürü oyuncakların tercihinde bulunulurken buna göre seçimlerin yapılması gerekliliklerdendir. Gelişime uygun olarak seçilmeyen oyuncaklar yeteneklerinin zorlanmasında veya potansiyellerinin gelişiminin engellenmesindeki en büyük sorundur.

Bu hatalardan kaçmak ve bebek için en uygun oyuncağı seçmek için öncelikli olarak yaş ve gelişim düzeyine bakmak gerekir. Aynı şekilde bebeğin oyuncağının ilgi alanlarına uygun olup olmadığına dikkat etmek önemlidir. İlgi çekici şekilde seçilen oyuncaklar seçmek, çocuğun motivasyonunu artırarak onun zamanını daha verimli şekilde geçirmesine olanak tanır. Bu kapsamda gelişim düzeyi ve yaş ilk dikkat edilmesi gereken konular arasındadır.

İlgi alanlarının beslenmesini destekleyen oyuncakların tercih edilmesi oldukça önemlidir. Çocuğun motive bir şekilde oyuna devam etmesi noktasında öncelikli olarak ilgi alanlarını önemsemek gereklilikler arasındadır. Aynı şekilde gelişim sürecinde farklı unsurlarla tanışması da bu sayede mümkündür.

Oyuncak Seçiminde Ebeveynlerin Sık Yaptığı Hatalar ve Çözümleri

Ebeveynler, çocukları için en iyisini düşünmek onlara en iyi standartları sunmak isterler. Bu doğrultuda farklı oyuncakların tercih edilmesi önemlidir. Peki oyuncak seçiminde yapılan hatalar nelerdir? Öncelikli olarak bebeğin yaşı, yapılan hataların ana sebeplerinden biridir. Bebeğin yaşı ve gelişim düzeyini dikkate almamak oyuncakların yanlış seçilmesi önündeki engelleri kaldırır. Biliyoruz ki, her ebeveyn çocuğuna en güzel ve özel oyuncağı seçmek ister. Fakat doğru bir tercih yapılmaması oynarken sıkılmasına, yaşına uygun olmadığından ötürü anlamamasına dahi sebep olur. Bu nedenle öncelikli olarak bebeğin yaşı ve gelişim düzeyini önemsemek gerekir.

Önemsenmesi gereken diğer hususlardan biri ise bebeğin ilgi alanlarıdır. Küçük çocuğun da mı ilgi alanı sorusunu sormak yerine eline aldığı oyuncakları süzmek ve ona göre alımlarda bulunmak onun da daha çok mutlu olmasına katkı sağlar. Bütün bunlar sayesinde memnun bebekler memnun ebeveynlerin oluşması mümkün hale gelecektir.

Oyuncağın Yaş Grubuna Uygun Olmaması: Gelişimsel Riskler

Bir oyuncak alınırken gelişim düzeylerini önemsemek gerekir demiştik. Peki yanlış alınan oyuncakların bebekler üzerindeki etkileri nelerdir? Bunları bilmek önemlidir çünkü mutlu çocuk oyuncaklarla oynayan çocuktur. Bir nevi işi olan oyuncaklarla oynamak konusunda kendine ağır gelen hususlar olduğunda bebeğin de ebeveynlerin de hayal kırıklığına uğraması kaçınılmaz sonlardan biridir.

Öncelikli olarak bebeğin yaşı küçük ise ona küçük parçalı oyuncaklar alınması ilk risk faktörünü karşımıza çıkarır. Zaten etrafını keşfetmeye hazır olan bebek keşif için ağzına birkaç oyuncak parçası attığında bu onun boğulmasına kadar sebep olacaktır. Ancak bebek henüz bunları anlayabilecek olgunlukta olmadığından ötürü yapacaktır. Aynı şekilde büyük çocuklara da ilk çocukluk döneminde kullanılan basit oyuncaklar verilirse de çocuğun sıkılarak oyuncaktan vazgeçmesine sebep olacaktır.

Gelişimsel risk faktörü olarak bakıldığında yaşına uygun oyuncağı oynamayan çocukların ileriye gitmesi mümkün olamaz. Yani eğer 2 yaşında bir çocuğunuz var ise ve hala 1 yaşındaki çocuk oyuncakları ile oynuyorsa onun tüm gelişim alanlarında bir sorun olması kaçınılmazdır. Bundan ötürü oyuncak kutularını dikkatli okumak, yaşı ve gelişim düzeyini bilmek gerekir.  

Çok Fazla Teknolojik Oyuncak Tercih Etmek: Dijital Ekranların Etkisi

Dijitalleşen dünyamızda çocukları bu alandan uzak tutmak mümkün değilken bizler onları bu alana sürükleyebiliyoruz. Bu sebeple yalnızca gözleri değil zihinleri de dijitalleşiyor. Evet yeni çağa ayak uyduracağız ama nasıl? Elbette gerektiği yerde gerektiği kadar kullanımı sağlayarak!

Her ne kadar dijital görünümler hoş gelse de uzun süreli kullanımlarda sosyal ve duygusal gelişimin yanında zihni de direkt olarak etkileyen bir yapıya sahiptir. Çocukların yaratıcılıklarının, fiziksel aktifliklerinin gerilemesine neden olan bu oyuncaklar, onları engeller. Dolayısıyla dikkatli seçimler yapılmalıdır.

Eğitici Oyuncakları Göz Ardı Etmek: Öğrenmeyi Destekleyen Seçimler

Eğitici oyuncak nedir ve neden kullanılır sorusu yaygın olarak duyduğumuz sorulardandır. Bu kapsamda eğitici oyuncakların çocuğun gelişimi için önemli olduğunu söylememiz gerekir. Peki bu oyuncakları göz ardı etmek düşünülebilir mi? Elbette ki hayır!

Çünkü bu oyuncaklar eğlenceyi desteklemesinin yanında problem çözme gibi becerileri de aktif hale getirmesi önemlidir. Dolayısıyla eğlenerek öğrenmenin sağlanması noktasında bu oyuncakların tercih edilmesi oldukça önemli noktalar arasında yer alır.

Çocuğun İlgi Alanlarını Göz Ardı Etmek: Motivasyonu Azaltan Seçimler

İlgi alanlarımız bu dünyada var olmamızı, var olurken keyif almamızı sağlayan bir yapıya sahiptir. Bebeklerin de oynadığı oyuncaklar ile bu ilgi alanları gelişir ve değişir. 0-12 ay bebek oyuncakları, diğer yaşlardaki oyuncaklar seçilirken bebeğin hangi maddelere özenli baktığını göz önünde bulundurmak gerekir. Yani çocuğun ilgisini çekmeyecek bir oyuncağı alarak boşuna para israfı yapmamak önemlidir. Kısacası bu noktada da ilgi alanlarının göz ardı edilmemesi önemli noktalar arasındadır.

Çok Sayıda Oyuncak Almak: Oyun Kalitesini Azaltan Hatalar

Bir çocuğun çok fazla oyuncağı olması çok fazla gelişmesi demek değildir. Kesinlikle böyle hataların yapılmaması gerekir. Çünkü aslında çok fazla oyuncak almak onun dikkatini birden fazla alana vermesi ve odaklanamaması demektir. Dolayısıyla bu konuda seçimler yapılırken hassasiyet gösterilmelidir.

Çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine bağlı olarak seçilen oyuncakların ilgisini çekeceği düşünülüyor ise alınmalıdır. 1-2 yaş oyuncaklar arasından seçim yapılırken çok fazla karmaşık yapıya sahip olanlar alınmamalıdır. Çünkü bu yapı onun daha fazla aklının karışmasına neden olacaktır. Aynı zamanda dikkati dağılan çocuğun oyun kalitesi de azalarak oyuncaklarla olan iletişimini daha sınırlı hale getirecektir.
Etiketler: Let's Be Child
Eylül 17, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR